Piekeren heel snel opgelost

Mijn coachee H. is een man van in de veertig. Hij had er erg veel last van als hij kritiek kreeg. De kritische woorden van bijvoorbeeld een collega bleven maar malen in zijn hoofd. Zelfs tot slapeloze nachten aan toe.  

Hulp 

Daarom riep H. mijn hulp in. Samen gingen we aan de slag. Ik vroeg hem: “Waar zitten die gedachten in je lijf?” Net als de meeste coachees zei hij eerst: “Dat weet ik niet”. Toen ik hem vroeg de plek met zijn vinger aan te wijzen, was dat rechtsachter in zijn hoofd.  

Ik vroeg verder: “Waar gaan die gedachten naartoe? Wat voor beeld heb je daarbij?”  
 
H. zei: “Ze komen in mijn hoofd terecht in een soort centrifuge. In een soort draaikolk. Daarom hoor ik dezelfde dingen ook steeds weer terug.” 

“Hoe klinkt het?” vroeg ik.  
 
“Het geluid is behoorlijk hard en fel”, zei H. 

“Hoe kun je het geluid of het beeld aanpassen zodat het beter voor je wordt?” was mijn volgende vraag.  
 
Hij antwoordde dat hij graag het geluid zachter wou zetten. Met een zelfbedachte volumeknop draaide hij het geluid op ‘bijna fluisterstil’ (dat zei hij letterlijk). 

Daarna? Het piekeren was veel minder, en dat bleef ook zo. Hij was er echt blij mee! En daar werd ik zelf natuurlijk ook echt blij van.  

Heb jij last van piekeren en wil je ook een keer op zo’n bijzondere manier daarmee aan de slag? neem dan contact met me op, dan kunnen we samen kijken wat ik voor je kan doen. 

Foto: Pawel Czerwinski

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag één keer per maand een inspiratiemail van ‘Met Annemieke’