Waarom zou je?

Regelmatig organiseer ik familieopstellingen en daarbij zijn ook representanten nodig. Als representant maak je zichtbaar wat er speelt bij het vraagstuk van de vraagsteller. Het enige wat je hoeft te doen is waar te nemen wat er met jezelf gebeurt. Je hoeft niets te weten of in te vullen voor de vraagsteller. Geen toneel te spelen. Omdat ik vaak werk met hele symbolische elementen, kun je er ook eigenlijk niet over nadenken, want je weet het echt niet. Ik zie daar de mooiste opstellingen uit voortkomen.

Waarom zou je komen representeren?

Representanten maken de opstelling mogelijk voor de vraagsteller(s), dus je bewijst anderen een bijzondere dienst. Vraagstellers krijgen meestal veel inzichten, er transformeert iets wezenlijks.  Vaak zorgt het ook voor diepe rust.

Maar dat niet alleen. Je hebt er zeker ook zelf wat aan.

Als je gevraagd wordt om een bepaalde persoon of element te representeren, raakt dat vaak aan wat er in je eigen leven speelt. En daarom is het ook voor jou zelf leerzaam en waardevol.

Het heeft mij geleerd om milder te kijken naar de mensheid in het algemeen. En in het bijzonder hoe ik kijk naar mensen die ik eerder niet begreep. Want, jeetje, wat hebben sommige mensen en families veel narigheid meegemaakt! Ik denk nu vaak als iemand iets doet wat ik niet snap: ik weet niet wat diegene heeft meegemaakt. En ook niet hoe ik daar zelf mee om zou zijn gegaan.

Verder kan het heel fijn zijn om allerlei gevoelens en emoties te hebben die je in de opstelling kunt uiten. En waar je zelf niet direct iets mee hoeft. Want die gevoelens en emoties gaan niet over jouzelf. Als je representeert kun je leren om die gevoelens er gewoon laten zijn.

Drie van mijn dierbare representanten zeggen:

“Representeren is een diepgaande ervaring die vraagt om overgave aan de ‘rol’ die je krijgt, vertrouwen op wat je dan voelt en ervaart. Het brengt je in contact met een groter geheel waarvan we deel uitmaken. Het is daarnaast heel dankbaar om te doen.”

“Als je deelneemt aan een opstelling als representant, kun je ook zelf bepaalde systemische blokkades verminderen. Je leert er altijd wat van!”

“Wonderlijk hoe bij representeren iets wat in je systeem nog niet aangekeken of verborgen was, door wat zich ter plekke voor je ontvouwt, door het aankijken en doorvoelen daarvan voor bewustzijn en heling kan zorgen.”

Kom je ook (weer) een keer representeren? Stuur me gerust een berichtje via metannemieke.com/agenda.

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag één keer per maand een inspiratiemail van ‘Met Annemieke’