Veelgestelde vragen (FAQ)

Vragen over opstellingen

Dat is best een moeilijke vraag. Ten eerste wil ik zeggen dat je het pas echt weet als je het een keer meegemaakt hebt. Heel globaal:

  • we zitten in een kring en de vraagsteller legt in het kort uit waar hij of zij naar wil kijken.
  • Als begeleider stel ik voor welke elementen we uit die vraag zullen opstellen. Dat kunnen personen zijn, maar ook het deel in jou dat… of een lichaamsdeel waarin je een klacht ervaart of een emotie.
  • De vraagsteller kiest (puur op gevoel) mensen uit de kring en vraagt hen of zij ‘willen staan voor’ die persoon of dat symbool. De representanten voelen of dit oké is. Nee zeggen mag dus!
  • En dan worden de elementen neergezet in de ruimte. Iedere representant merkt op wat die plek en de andere elementen met hem/haar doen.
  • Vanuit de representanten of met een aanwijzing van mij als begeleider zoeken we naar de ‘helende beweging’. Dat kan in 5 minuten maar een uur kan ook.
  • We ronden de opstelling af met een korte terugkoppeling, soms een opdracht voor de vraagsteller, en een check of het goed gaat met iedereen.

Vaak levert een opstelling een doorbraak op. Als vraagsteller krijg je inzicht in de onderliggende dynamieken van je vraag. Je kunt iets verwerken of er meer rust door ervaren. Ook wordt vaak de richting van de oplossing voelbaar. Voor een representant geldt eigenlijk hetzelfde. Je kunt het resultaat snel merken maar dat kan ook een paar maanden duren. Het levert rust op, meer durf omdat je angst vermindert, waardoor je meer kunt zijn wie je ten diepste ben en nieuwe stappen kunt zetten. Daarmee word je gelukkig.

Ik kan je zeggen wat ik heel belangrijk vind. Daarnaast heb ik gekeken naar de reviews die ik gekregen heb en gesproken met mensen die vaker naar opstellingen zijn geweest en die het verschil zien tussen mij en andere opstellers.

Ik combineer mijn intuïtie met een ‘beide benen op de grond’-mentaliteit. Ik gebruik vaak abstracte begrippen in opstellingen zoals een emotie of een lichaamsdeel of een gebeurtenis. Ik ga af op wat ik tijdens de uitleg van de vraagsteller voel in mijn lijf en dan komen daar vaak onverwachte elementen uit.

Ik hoor van bijna iedereen dat ik veel rust, vertrouwen en veiligheid breng. Daarin kunnen ook ‘zware’ onderwerpen aan bod komen. Dat vind ik zelf ook belangrijk: een vraag van iemand is belangrijk voor de vraagsteller en het kan best intens zijn. Samen met de representanten vorm ik de bedding daarvoor.

Tot slot is voor mij een opstelling een stap in een ontwikkelproces. Ik vind het belangrijk dat je de inzichten kunt toepassen.

Nee, dat hoeft helemaal niet. Meestal is het juist prettiger om zonder familie te zijn, als je je daar vrijer bij voelt. Mensen die je in een sessie voor het eerst ontmoet, kunnen prima iemand uit jouw familie representeren. Je mag natuurlijk wel een familielid meenemen, zeker als het iemand is waar je je vertrouwd bij voelt, kan dat fijn zijn.

Dit zei een positief sceptische deelnemer: “Ik heb gezien dat het een manier is om dingen/vragen uit te beelden/in beeld te brengen, maar ook meer te voelen/ervaren in plaats van te beredeneren. Het laat je ook een beetje als een buitenstaander naar je eigen vraag/probleem kijken, waardoor je er een andere blik op kunt krijgen. Ook denk ik zelf dat het niet per se de waarheid is (voor zover die bestaat), maar dat het je wel kan goed helpen in je zoektocht naar een antwoord/oplossing.”

Vragen over een vraag stellen

Dat is echt heel divers. Wat belangrijk is, is dat het voor jou op dat moment een belangrijke, brandende vraag is en dat je open staat om het antwoord te horen, ook als dat niet is wat je verwacht. 

Een paar voorbeelden:
In mijn relaties met andere mensen voel ik me telkens boos om kleine dingen, de boosheid is niet in verhouding tot wat er gebeurt.
Of: ik wil graag stappen zetten (In werk of relaties bijvoorbeeld) maar iets houdt me tegen
Of: Ik heb een ziekte of symptoom waar ik veel last van heb en ik wil graag op een andere manier kijken. Belangrijk hierbij is dat ik geen dokter pretendeer te zijn. Dus systemisch kijken naar je klacht geeft extra informatie en is een aanvulling op reguliere geneeskunst.

Voor mij maakt het niet uit of je vooraf je vraag heel precies kunt formuleren. Als het maar een onderwerp is dat ‘brandt’, dus als het belangrijk voor je is. Dan help ik je tijdens de workshop om het specifiek te krijgen.

Dat kan ik me heel goed voorstellen, dat had ik in het begin ook. Een hele tijd ben ik er met een grote boog omheen gelopen. Ik schaamde me dood voor alles wat ik voelde. Inmiddels ben ik gegrepen door de magie en heb gezien dat het emotioneel kan zijn, maar ook veel oplevert. De sfeer is altijd heel vertrouwelijk, dus wat gezegd en gevoeld wordt, zal altijd binnen de groep blijven. Je kunt het in ieder geval bij me aangeven als je het heel spannend vindt, dan kunnen we samen kijken wat je nodig hebt. Je kunt het ook één op één een keer ervaren, dan doen we eerst een systemische coaching.

Vragen over representeren

Voor mijzelf heeft representeren enorm veel opgeleverd.  Heel veel inzicht in en mildheid naar mensen in het algemeen bijvoorbeeld. Je krijgt zo vaak te zien met welke ontzettend moeilijke situaties zij te maken hebben gehad. Of hun (groot)ouders. Overlijden, oorlog, eenzaamheid, psychische ziektes…. Dat verklaart vaak veel waarom mensen nu zich zo gedragen als ze doen. 

Daarnaast word je zelf vaak gevraagd als representant voor iets wat jou zelf ook inzicht geeft of heelt. 

Je doet het dus voor jezelf en voor de vraagsteller!

Wil je het een keer ervaren? Hier kun je je aanmelden.

Ja en nee… Het is de bedoeling dat je als representant voelt wat er in je gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld zwaarte voelen, een sterke focus op iets of iemand, dat het licht wordt in je hoofd, of dat je verdrietig wordt. Het kan ook zijn dat je niets voelt. Dat is prima, dat is ook informatie. Het is niet de bedoeling dat je een rol speelt zoals in een toneelstuk of gaat bedenken hoe het is voor die persoon, Het gaat vanzelf, je hoeft je alleen open te stellen.

Een van de ‘wetten’ van het opstellingenwerk is de balans van geven en nemen. In een opstelling ben je als representant dienstbaar aan degene die de vraag stelt.

Ik heb gezien dat je als representant vaak niet toevallig gevraagd wordt voor iets of iemand. In die rol kan er ook iets helen bij jou, of je krijgt een inzicht.

Bovendien zie ik dat het aanwezig zijn bij opstellingen, of je nu gevraagd wordt als representant of niet, je mensenkennis en je zelfkennis vergroot. Je meer compassie kunt krijgen voor mensen, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben, en voorouders die te maken hebben gehad met oorlog, alcoholproblematiek, overlijden, emotioneel afwezige ouders, etc. Ik kies ervoor om aan de representanten een vrijwillige bijdrage te vragen. Dan kan iedereen voor zichzelf bepalen wat het waard was.

Vragen over coaching

Dat stem ik volledig op jou en je vraag af. Ik stel je rake vragen. We gaan samen op zoek naar de kern van je vraag.

Verder werk ik met diverse methodes. Die kunnen variëren van NLP tot systemische coaching tot lichaamsgerichte oefeningen, Reiki en hypnose. Of ik help je te structureren.

We doen wat nodig is, zodat jij verder kunt.

Vragen over intervisie

Ik zoek eigenlijk nog een betere term dan intervisie. Dat kan je doen denken aan ‘klassieke’ intervisie waarbij er een vaste reeks vragen wordt gesteld over de vraag van een deelnemer. 

Wat mij betreft is mijn intervisie een mooie mix van wat ik allemaal weet en kan.

Ik zal dus in de intervisie allemaal verschillende werkvormen gebruiken die meer voor je doen dan alleen een beroep doen op je denken. Het gaat ook over je onbewuste, je lijf en deels op zielsniveau. Alles wat nodig is om je stappen ook écht te gaan zetten! 


Het voordeel van intervisie is dat je gebruik kunt maken van de kracht en wijsheid van de groep. Als je kiest voor coaching heb je mij helemaal voor jezelf 😉.

Als je vraag er niet tussen staat, bel of mail gerust!

Contact

Of heb je een andere vraag of wens? Vul je gegevens en je bericht in. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op! 

Telefoon

06 - 2201 7841

Locatie

Utrecht en omgeving
zowel binnen als buiten.
En online.

E-mail

mailen@metannemieke.com

Afspraken

mogelijk tussen:
ma - vrij van 9:00 - 22:00
za - zo van 10:00 - 18:00

Annemieke Claassen