Paniek!

Paniek is niet alleen voor watjes.
Het kan de beste overkomen.
Het is een heftige reactie van je lichaam op een of meer triggers.
Iets wat je niet meer in de hand hebt. En precies dat maakt het zo angstaanjagend.

๐˜๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ช๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ
Omdat ik veel mensen spreek met spanningsklachten, speelt er ook vaak angst en paniek.
Het krijgt verschillende namen zoals stress, onzekerheid, schrik, onrust, nervositeit, zenuwachtigheid, spanning, gejaagdheid, en natuurlijk bang. En het is er in allerlei gradaties. En dat varieert ook per persoon en per moment.

๐˜•๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ต๐˜ด๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ช๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ
Al die gevoelens veroorzaken fysieke reacties en die fysieke reacties veroorzaken ook weer spanning. Kortademigheid, hyperventilatie, hartkloppingen.
De kunst is dus om die neerwaartse spiraal te doorbreken. Dat lukt gelukkig bijna altijd.

๐˜›๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ด
Afgelopen week sprak ik een van mijn coachees, die aan het begin van de coaching zijn onzekerheid als grootste probleem zag. Op een schaal van 0-10 (waarbij 0 is geen last en 10 is heel veel last) gaf hij zijn onzekerheid een 7. Nu scoorde hij het op een 2. En, wat het tofste was: kon zich niet eens meer herinneren dat het aan het begin een 7 was geweest. Hij zei: ik ervaar de meeste grip op mijn leven tot nu toe. Het kost ook allemaal minder energie.

En een andere coachee schreef: Gisteravond had ik voor het eerst in 1,5 jaar geen angst en paniek โ€˜s avonds, wauw! Ik ben er zo blij mee. En het voelde heel gek want ik ging toch automatisch denken van โ€œzal het nu komen?โ€. Ik denk dat het een paar dagen nodig heeft om er op te kunnen vertrouwen, haha. Maar ik ben al zo opgelucht! Hoop heel erg dit vast te houden!ย Super bedankt alvast!

Als je last hebt van spanningsklachten of paniek, neem gerust contact met me op, voor mij hoef je in ieder geval niet bang te zijn ๐Ÿ˜‰

Foto credits Bernard Hermant

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag รฉรฉn keer per maand een inspiratiemail van โ€˜Met Annemiekeโ€™