Laat jouw energie en levenslust weer stromen!

opstellingen

Opstellingen zijn een hele effectieve manier om je blokkades op te ruimen. Ik help je namelijk via je diepere lagen – systemisch – te kijken naar wat er (onbewust) echt aan de hand is. Wat belemmert je? Waar houd jij jezelf tegen? Wat is er van binnen tot stilstand gekomen? Wat is de werkelijke bron van je vraag of probleem?

Samen kijken we hoe we daarin weer beweging kunnen brengen (of juist rust). Zodat jij je energie kunt gebruiken om jóuw leven te leven.

Loop je steeds tegen hetzelfde aan?

Je zit vast in je leven, en het lijkt alsof je steeds tegen dezelfde dingen aanloopt. Iets blokkeert je, maar je weet niet wat. Je hebt moeite met het gedrag van bepaalde mensen of ‘types’. Bijvoorbeeld familieleden, je collega of die ene vriend(in). Het levert té vaak gedoe op, en dat vreet energie. Je hebt er echt last van, en daar wil je nu iets aan doen. Want je hebt zoveel meer te bieden!

Maar als je nu niets doet?

Dan blijft dit rotgevoel maar aan je knagen. En heb je straks spijt dat je nu niet de dappere stap hebt genomen om wél in actie te komen. En vooral: dan doe je je zelf – en je dierbaren – echt tekort. Het zou toch heel spijtig zijn als je niet het maximale uit je leven haalt? Dat zou toch eeuwig jammer zijn? Dus…

Hoe zou het zijn…

Als je blokkades uit de weg zijn geruimd. En de weg vrij is tussen jou en de doelen die jij zo graag wilt bereiken. Die leuke, zinvolle baan. Een mooi winstgevend bedrijf waar je met plezier werkt. Een goede, fijne relatie met de belangrijke mensen om je heen. En je weer blij en vrij voelen. Als je eindelijk zo vrijuit, levenslustig en groots kunt leven, zoals je dat diep van binnen zo graag wilt. Als je weer echt van betekenis kunt zijn. En als de belangrijke relaties in je leven weer lekker lopen, waardoor je met een open hart en op een relaxte manier met elkaar contact hebt. Dat wil jij toch ook?

Vraagsteller een grote verbetering

Je vraag gaat over één onderwerp.  Daar krijg je inzichten in.
Je krijgt:

Eén opstelling 
een voorbereidingsgesprek en
een vervolggesprek

in overleg

Vraagsteller een wezenlijke sprong

Er zijn meer onderwerpen waarvoor je een opstelling wil doen of je wil verbetering in een complexe situatie.
Je krijgt: 

Een halfjaartraject met opstellingen en coaching

in overleg

Representant als je wil leren en dienen

Je bent heel erg welkom om te komen representeren.

Dana is een vrijwillige donatie die wordt gegeven als blijk van waardering (ter plekke contant, met een tikkie of met een factuur)

Dana

Ervaringen van mijn vraagstellers en representanten

Nuchter én spiritueel

“Fijne combinatie van nuchter en spiritueel. Annemieke geeft heldere instructies en heeft een mooie mix tussen leiden en volgen.
Aanrader!”

Inge
Inge Morrenhof
Een heel fijn mens

“Als je wilt groeien, ben jij bij Annemieke op het juiste adres. Slim, kundig, ruimhartig en relativerend. Een heel fijn mens.”

 

Anna
Anna Tjalsma
Orde in de wirwar

“Annemieke brengt orde in de wirwar van een vraagstuk waar je mee zit door de juiste vragen te stellen. Ze is zeer toegewijd en ondersteunend.”

 

Caro
Caro Buiskool

Opstellingen als representant

Super als je wil representeren bij opstellingen! Dat kan jou veel inzicht en mildheid opleveren. Je ziet met welke ontzettend moeilijke situaties zij (of hun (groot)ouders) te maken hebben gehad: Overlijden, oorlog, eenzaamheid, psychische ziektes. Dat verklaart menselijk gedrag. Daarnaast word je zelf vaak intuïtief gevraagd als representant voor iets wat jou zelf ook inzicht geeft of jou heelt. 

Werkwijze

Als je hierboven kiest om een of meer vragen te stellen, neem ik contact met je op om het eerste gesprek te plannen. Daarin help ik je je vraag voor de opstelling zo duidelijk mogelijk te krijgen. In een gesprek na een opstelling bespreken we de impact: Hoe ga je nu verder? Welke mooie nieuwe stappen kun je zetten? Heb je nog hulp nodig en zo ja van wie?

Via de agenda hieronder kun je ook kiezen welke datum jij je opstelling(en) wil doen. Ongeveer een week voor de opstelling krijg je de praktische informatie.

Je krijgt van mij bij de start een intakeformulier. Tussendoor krijg je eventueel opdrachten om thuis mee verder te gaan. Aan het einde van een traject vraag ik je feedback zodat ik zeker weet dat je tevreden bent en ik mijn werkwijze steeds kan blijven verbeteren.

Als je ervoor kiest om te komen representeren kun je ook een (of meer) datum(s) kiezen. Je krijgt ongeveer een week ervoor een mail met praktische informatie.

Agenda voor een (familie)opstelling / workshops

Ongetwijfeld weer magische opstellingenworkshops. Hoe heerlijk zou het zijn om op te lossen waar je al lang mee rondloopt?

11
mei
Opening Het Medizijn
(geen max personen)
16:00-19:00

Je bent welkom bij de opening van Het Medizijn, waar ik samenwerk met allerlei disciplines om jouw gezondheid te verbeteren!

Locatie: Het Medizijn, Weerdsingel OZ 8, Utrecht
14
mei
opstellingenmiddag
(max 12 personen)
13:00-17:00

Kom je een vraag stellen of representeren? Van beide kun je ongelofelijk veel leren!

Locatie: Het Medizijn, Weerdsingel OZ 8 in Utrecht

Vragen over familie opstellingen

Dat is best een moeilijke vraag. Ten eerste wil ik zeggen dat je het pas echt weet als je het een keer meegemaakt hebt. Heel globaal:
  • we zitten in een kring en de vraagsteller legt in het kort uit waar hij of zij naar wil kijken.
  • Als begeleider stel ik voor welke elementen we uit die vraag zullen opstellen. Dat kunnen personen zijn, maar ook het deel in jou dat… of een lichaamsdeel waarin je een klacht ervaart of een emotie.
  • De vraagsteller kiest (puur op gevoel) mensen uit de kring en vraagt hen of zij ‘willen staan voor’ die persoon of dat symbool. De representanten voelen of dit oké is. Nee zeggen mag dus!
  • En dan worden de elementen neergezet in de ruimte. Iedere representant merkt op wat die plek en de andere elementen met hem/haar doen.
  • Vanuit de representanten of met een aanwijzing van mij als begeleider zoeken we naar de ‘helende beweging’. Dat kan in 5 minuten maar een uur kan ook.
  • We ronden de opstelling af met een korte terugkoppeling, soms een opdracht voor de vraagsteller, en een check of het goed gaat met iedereen.

Vaak levert een opstelling een doorbraak op. Als vraagsteller krijg je inzicht in de onderliggende dynamieken van je vraag. Je kunt iets verwerken of er meer rust door ervaren. Ook wordt vaak de richting van de oplossing voelbaar. Voor een representant geldt eigenlijk hetzelfde. Je kunt het resultaat snel merken maar dat kan ook een paar maanden duren. Het levert rust op, meer durf omdat je angst vermindert, waardoor je meer kunt zijn wie je ten diepste ben en nieuwe stappen kunt zetten. Daarmee word je gelukkiger.

Ik kan je zeggen wat ik heel belangrijk vind. Daarnaast heb ik gekeken naar de reviews die ik gekregen heb en gesproken met mensen die vaker naar opstellingen zijn geweest en die het verschil zien tussen mij en andere opstellers.

Ik combineer mijn intuïtie met een ‘beide benen op de grond’-mentaliteit. Ik gebruik vaak abstracte begrippen in opstellingen zoals een emotie of een lichaamsdeel of een gebeurtenis. Ik ga af op wat ik tijdens de uitleg van de vraagsteller voel in mijn lijf en wat er in me opkomt. Dan komen daar vaak onverwachte elementen uit.

Ik hoor van bijna iedereen dat ik veel rust, vertrouwen en veiligheid breng. Daarin kunnen ook ‘zware’ onderwerpen aan bod komen. Dat vind ik zelf ook belangrijk: een vraag van iemand is belangrijk voor de vraagsteller en het kan best intens zijn. Samen met de representanten vorm ik de bedding daarvoor.

Tot slot is voor mij een opstelling een stap in een ontwikkelproces. Ik vind het belangrijk dat je de inzichten kunt toepassen.

Nee, dat hoeft helemaal niet. Meestal is het juist prettiger om zonder familie te zijn, als je je daar vrijer bij voelt. Mensen die je in een sessie voor het eerst ontmoet, kunnen prima iemand uit jouw familie representeren. Je mag natuurlijk wel een familielid meenemen, zeker als het iemand is waar je je vertrouwd bij voelt, kan dat fijn zijn.

Dit zei een positief sceptische deelnemer: “Ik heb gezien dat het een manier is om dingen/vragen uit te beelden/in beeld te brengen, maar ook meer te voelen/ervaren in plaats van te beredeneren. Het laat je ook een beetje als een buitenstaander naar je eigen vraag/probleem kijken, waardoor je er een andere blik op kunt krijgen. Ook denk ik zelf dat het niet per se de waarheid is (voor zover die bestaat), maar dat het je wel kan goed helpen in je zoektocht naar een antwoord/oplossing.”

Vragen over een vraag inbrengen

Dat is echt heel divers. Wat belangrijk is, is dat het voor jou op dat moment een belangrijke, brandende vraag is en dat je open staat om het antwoord te horen, ook als dat niet is wat je verwacht. 

Een paar voorbeelden:
In mijn relaties met andere mensen voel ik me telkens boos om kleine dingen, de boosheid is niet in verhouding tot wat er gebeurt.
Of: ik wil graag stappen zetten (In werk of relaties bijvoorbeeld) maar iets houdt me tegen
Of: Ik heb een ziekte of symptoom waar ik veel last van heb en ik wil graag op een andere manier kijken. Belangrijk hierbij is dat ik geen dokter pretendeer te zijn. Dus systemisch kijken naar je klacht geeft extra informatie en is een aanvulling op reguliere geneeskunst.

Voor mij maakt het niet uit of je vooraf je vraag heel precies kunt formuleren. Als het maar een onderwerp is dat ‘brandt’, dus als het belangrijk voor je is. Dan help ik je in het gesprek voorafgaand aan de opstelling om je vraag specifiek te krijgen.

Dat kan ik me heel goed voorstellen, dat had ik in het begin ook. Een hele tijd ben ik er met een grote boog omheen gelopen. Ik schaamde me dood voor alles wat ik voelde. Inmiddels ben ik gegrepen door de magie en heb gezien dat het emotioneel kan zijn, maar ook veel oplevert. De sfeer is altijd heel vertrouwelijk, dus wat gezegd en gevoeld wordt, zal altijd binnen de groep blijven. Je kunt het in ieder geval bij me aangeven als je het heel spannend vindt, dan kunnen we samen kijken wat je nodig hebt. Je kunt het ook eerst één op één ervaren, dan doen we eerst een systemische coaching.

Dit zijn allemaal tips en geen vaste regels, voel wat past bij jou.

Je vraag Misschien weet je precies wat je wil inbrengen, misschien nog niet. Je vraag hoeft niet persé heel concreet te zijn. Ik werk graag met hele symbolische opstellingen, daar is niet veel concrete informatie voor nodig. De vraag moet jóuw vraag zijn en niet die van je partner. Een vraag voor je kind kan wel. Als het eigenlijk de vraag is van een ander, vraag je dan af: wat maakt dan dat jij dat als probleem ervaart.

In ons voorbereidingsgesprek bespreken we welke vraag je wil inbrengen.

Planning: Plan de rest van de dag waarop de opstelling gepland is en het liefst ook de dag erna alleen rustige activiteiten in, met tijd voor jezelf.

Iemand meenemen kan prettig zijn, als dat een persoon is bij wie je je helemaal op je gemak voelt en die niets te maken heeft met jouw probleem. Overigens kunnen familieleden een relatie hebben met een probleem dat niets met familie te maken lijkt te hebben, zoals werk. Als je twijfelt of als je een familielid wil meenemen: bel me even, dan overleggen we.

Heb je nog vragen: stel ze gerust!

Dit zijn allemaal tips en geen vaste regels, voel wat past bij jou.

Draag comfortabele kleding, en de meeste mensen vinden het prettig om dikke sokken aan te doen of sloffen. In de zaal dragen we geen schoenen.

Laat het mij even weten als er medische omstandigheden zijn zoals bijvoorbeeld diabetes, dan kan ik er rekening mee houden.

Kom op tijd, dan geef je jezelf de mogelijkheid om even rustig aan te komen.

Begin uitgerust aan deze dag.

Zorg ervoor dat je niet bereikbaar hoeft te zijn en leg je telefoon lekker weg.

Vind je het spannend? Dat is heel gebruikelijk. Dus kijk of je de spanning er gewoon kunt laten zijn. Je mag het mij ook even melden als je dat prettig vindt

Geef je over aan wat er gaat gebeuren, ook al is het misschien niet wat je had verwacht of gewild.

Je vraag is wellicht door het voorbereidingsgesprek of de afgelopen tijd veranderd. Dat is oké. We gaan werken met een vraag die op deze dag belangrijk voor je is. Geef dan even bij me aan dat je met een andere vraag wil werken.

Hoe formuleer ik mijn vraag, hoeveel moet ik vertellen? Als je in hoofdlijnen vertelt wat je vraag is, is dat meer dan genoeg. Eventueel hoef je niets te vertellen, het veld weet het toch al.

Privacy: bij iedere opstellingsworkshop vraag ik aan alle aanwezigen of zij akkoord zijn met het vertrouwelijk houden van de verhalen die die dag verteld worden.

Representanten: Als je een element gaat opstellen dat geen prettige associatie heeft, zoals een ziekte, of een vervelende emotie, weet dat het niet uitmaakt wie je daarvoor als representant kiest. Het is niet persoonlijk.

Naast jouw vraag zijn er meestal ook vragen van andere vraagstellers. Je kunt gevraagd worden om te representeren. Voel voor jezelf of dat klopt. Als het niet klopt, zeg gerust nee. Dat is helemaal oké.

Waarschijnlijk komen er emoties, laat dat maar gebeuren, er zijn tissues genoeg en die emoties zorgen ervoor dat er beweging komt.

Drink veel water of kruidenthee.

Aan het einde van de workshop vraag ik: ga je goed naar huis? Geef eerlijk antwoord, dan kunnen we er samen voor zorgen dat je goed naar huis gaat.

Rust lekker uit na de workshop, of ga even de natuur in.

Laat het effect van de opstelling doorwerken zonder woorden en zonder na te denken. Er zijn energetisch dingen veranderd, geef je systeem de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Misschien snap je ook echt niet wat er nou gebeurd is. Dat is prima, je hoeft het niet te begrijpen, ook al willen we dat misschien wel. Het is het slimst om de opstelling de eerste dagen niet te bespreken met mensen om je heen.

Terugdenken: als je aan de opstelling denkt, neem dan vooral het eindbeeld in gedachten en voel dat gevoel weer.

Als je op de dag zelf mijn hulp nodig hebt, ik help je graag!

Dit zijn allemaal tips en geen vaste regels, voel wat past bij jou.

Geef het effect de tijd, soms kan dat weken of maanden duren.

Mocht je een vervelend gevoel aan de opstelling hebben overhouden, neem snel contact met me op, ik help je graag.

Drink ook de dag erna extra water of kruidenthee.

Het gesprek dat we hebben na de opstelling, is bedoeld om je oogst bewust te maken en te bekijken hoe je daarmee verder kunt, wat er veranderd is. Die verandering kan zich ook op andere vlakken van je leven laten zien. Verder bespreken we welke punten er nog liggen en wat je daarmee wil.

Vragen over representeren

Voor mijzelf heeft representeren enorm veel opgeleverd.  Heel veel inzicht in en mildheid naar mensen in het algemeen bijvoorbeeld. Je krijgt zo vaak te zien met welke ontzettend moeilijke situaties zij te maken hebben gehad. Of hun (groot)ouders. Overlijden, oorlog, eenzaamheid, psychische ziektes…. Dat verklaart vaak veel waarom mensen nu zich zo gedragen als ze doen. 

Daarnaast word je zelf vaak gevraagd als representant voor iets wat jou zelf ook inzicht geeft of heelt. 

Je doet het dus voor jezelf en voor de vraagsteller!

Ja en nee… Het is de bedoeling dat je als representant voelt wat er in je gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld zwaarte voelen, een sterke focus op iets of iemand, dat het licht wordt in je hoofd, of dat je verdrietig wordt. Het kan ook zijn dat je niets voelt. Dat is prima, dat is ook informatie. Het is niet de bedoeling dat je een rol speelt zoals in een toneelstuk of gaat bedenken hoe het is voor die persoon, Het gaat vanzelf, je hoeft je alleen open te stellen.

Een van de ‘wetten’ van het opstellingenwerk is de balans van geven en nemen. In een opstelling ben je als representant dienstbaar aan degene die de vraag stelt.

Ik heb gezien dat je als representant vaak niet toevallig gevraagd wordt voor iets of iemand. In die rol kan er ook iets helen bij jou, of je krijgt een inzicht.

Bovendien zie ik dat het aanwezig zijn bij opstellingen, of je nu gevraagd wordt als representant of niet, je mensenkennis en je zelfkennis vergroot. Je meer compassie kunt krijgen voor mensen, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben, en voorouders die te maken hebben gehad met oorlog, alcoholproblematiek, overlijden, emotioneel afwezige ouders, etc. Ik kies ervoor om aan de representanten een vrijwillige bijdrage te vragen. Dan kan iedereen voor zichzelf bepalen wat het waard was.

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag één keer per maand een inspiratiemail van ‘Met Annemieke’