Long Covid en stress

Op de site van c-support, van de organisatie die mensen met langdurige corona klachten ondersteunt, staat onder andere:

Autonoom zenuwstelsel verstoord

“Het lijkt erop dat klachten van Long COVID kunnen worden veroorzaakt door een verstoord autonoom zenuwstelsel. Dat regelt automatische processen en handelingen van je lichaam, waar je niet over na hoeft te denken. Zoals je ademhaling, je bloeddruk, je hartslag en je spijsvertering. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen: een sympathisch deel en een parasympathisch deel. Het sympathische deel is het ‘gaspedaal’ van ons lichaam. Het parasympathische deel is het ‘rempedaal’ en ook de accu-oplader van ons lichaam.

Rempedaal niet voldoende

Bij Long COVID lijkt het rempedaal niet meer voldoende te werken. Alle prikkels komen heel snel binnen en er wordt niet voldoende, of niet op tijd geremd. En dat veroorzaakt klachten (zoals hartkloppingen of vermoeidheid). Omdat het lichaam voortdurend prikkels binnenkrijgt, staat het continu in de gevaar-stand. Het lichaam staat aan en lijkt niet uitgezet te kunnen worden. Dit voel je dan als onrust en gejaagdheid.”

Maatwerk

Dit bevestigt mijn waarneming bij de long covid patiënten die ik heb behandeld. Hypnotherapie helpt bij het verminderen van stress. Daar heb ik verschillende technieken voor ingezet. Omdat ik altijd maatwerk toepas. Iedereen is anders. Ik ga op onderzoek uit wat er precies aan de hand is. Hoe iemand zijn klachten ervaart. Want dat geloof ik: standaard protocollen bestaan in principe niet in de gezondheidszorg. Omdat iedereen uniek is.

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag één keer per maand een inspiratiemail van ‘Met Annemieke’