Huh? Hoezo kun je je verleden wél veranderen? Dat kan toch helemaal niet? Jawel hoor! Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd 😉.
Feiten en gevoel
Je doet in je leven allemaal ervaringen op. Dat betekent dat je waarde hecht aan feitelijke gebeurtenissen. Op het ene feestje ben je helemaal uit je dak gegaan met je grote liefde. En aan dat feestje denk je dan met veel plezier terug. Op een ander feestje voelde je je niet fijn nadat je had gehoord dat je bedrijf ging reorganiseren. Als je aan dat feestje terugdenkt, komt er een rotgevoel omhoog.
Die feitelijke gebeurtenissen kun je niet veranderen natuurlijk. Die zijn gebeurd. De dingen die andere mensen tegen je gezegd hebben die je pijn deden, zijn gezegd. Het goede nieuws is: het belangrijkste van die ervaring, het gevoel dat je eraan gekoppeld hebt, dát kun je wel veranderen.
Een handig gebrek
Wat je dus kunt veranderen, is wat je hersenen over deze gebeurtenis opslaan. We kunnen namelijk gebruik maken van een interessante eigenschap van je hersenen: ze kunnen geen verschil maken tussen dingen die écht zijn gebeurd en dingen die je denkt. Dat is voor je hersenen allebei even echt. Dat ‘gebrek’ kunnen we dus handig benutten.
Hulpbron
In een familieopstelling of systemische coaching gaan we dan terug naar die onprettige gebeurtenis die je altijd bijgebleven is. Aan die situatie voegen we dan een hulpbron toe. Die hulpbron kan bijvoorbeeld een dierbare persoon zijn, het Hogere of de natuur, dat kun je zelf kiezen. En dan beleef je de situatie weer, maar dan met de hulpbron erbij. Dan kan de betekenis die je aan de situatie hecht, heel anders worden: veel positiever! En dat kan een enorme opluchting zijn…
Heb jij een onprettige of zelfs nare herinnering aan een bepaalde gebeurtenis? En zou je hier graag een keer op een andere manier naar willen kijken, samen met mij? Stuur me gerust een persoonlijk bericht!