Hypnoseles dag 7 en 8 van 12 bij het HIN

Onlosmakelijk verbonden

  • Voor mij is het nummer Sandstorm van Darude onlosmakelijk verbonden met Tony Robbins en als ik het hoor, voel ik me meteen super energiek
  • Bij het zien van die ene vakantiefoto van een waterval in Argentinië voel ik weer de indrukwekkende kracht van de natuur
  • Als iemand een hand in mijn nek legt, denk ik aan mijn opa die dat ook altijd deed en voel ik me gesteund
  • De geur van coniferen herinnert me aan de tuin bij een basisschool-vriendinnetje en zie ik hun grote zwarte bouvier en word ik een beetje bang
  • En als ik zuurdesembrood proef, ben ik terug in de prachtige bergen van Oostenrijk en voel ik me blij (terwijl ik dat brood nou niet echt lekker vind….).

Heb jij dat soort dingen ook?

Dat noemen we ankeren. Ankers zijn dingen die je ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Die geven je dan steeds hetzelfde gevoel. Dat kunnen positieve gevoelens zijn of minder fijne.

Meestal blijven dit soort herinneringen hangen bij intense gebeurtenissen, zoals verliefdheid, vakanties of het overlijden van een dierbare. Misschien word jij ook wel verdrietig van een speciaal liedje.

Zo werkt het ook met angst voor bijvoorbeeld spinnen. Je ziet een spin en je wordt bang. En je kunt ook positief gebruik maken van ankers door bij een cursus die je geeft altijd dezelfde muziek te draaien of door je logo te gebruiken.

En jij zelf kunt het gebruiken door een sterk gevoel op te roepen en daar een bepaald gebaar aan te koppelen. Je zult merken dat als je dat vaak genoeg doet, het ook andersom werkt: als je dat gebaar maakt, voel je datzelfde gevoel.

Foto van Milan Degraeve

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag één keer per maand een inspiratiemail van ‘Met Annemieke’