Hoe zie ik de link tussen fysieke en mentale spanning?

Onlangs kreeg ik een interessante vraag:

Hoe zie jij de link tussen fysieke en mentale spanning?

Het antwoord lijkt me interessant voor hier en ik ben benieuwd wie aanvullende suggesties heeft.

Mijn antwoord is:

Ik zie een hele belangrijke link tussen fysieke en mentale spanning. Wellicht is in deze context het begrip belemmerende gedachten passender dan mentale spanning. En ik zie ook een link tussen fysieke spanning en emoties die we als vervelend ervaren. Daarnaast kan langdurige fysieke spanning ook ontstaan door te intensief of te vaak trainen (en dan is de vraag natuurlijk; waarom voelt iemand zijn/haar grenzen niet? Of voelt ze wel maar handelt er niet naar?).

Zelf voelen

Je kunt de verbinding tussen voelen, denken en fysieke spanning bij je eigen lijf ook nagaan:

Denk eens aan iets waar je bang voor bent. Let dan op de spieren van je benen en je billen. Grote kans dat daar meer spanning is dan nodig.

Denk eens aan iets waar je boos over bent. Let dan eens op de spieren van je gezicht en rond je mond. Voel je de spanning?

Denk eens aan een situatie waarin je dacht: ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg of iets wat daar op lijkt. Hoe voelt dat in je lijf?

Vervelende gebeurtenissen

Een deel van de fysieke spanning ontstaat ook door vervelende gebeurtenissen, ook die waar je niet meer bewust mee bezig bent. Dat zou natuurlijk ook niet leefbaar zijn, als we daar continu mee bezig waren. Je lijf en je onbewuste kunnen de spanning ervan wel vasthouden.

Overlevingsstrategie

Wat daar nog bij komt, als je (op jonge leeftijd) (te)veel mentale of emotionele spanning hebt ervaren: dat kan zich uiten in niet goed meer durven voelen in je lijf, dus veel ‘in je hoofd’ gaan zitten. Denken neemt de overhand. Denken kan een overlevingsstrategie worden. Waardoor je over je (fysieke) grenzen gaat. En te weinig zorgt voor wat je lijf nodig heeft. Dat zie ik ook vaak terug.

Oorzaken

Als ik langdurige fysieke spanningsklachten help oplossen, zie ik regelmatig terug dat het te maken heeft met gebeurtenissen tussen 0 en 7 jaar, en dat hoeven geen wereldschokkende dingen te zijn. Wel dingen die voor zo’n klein kind nog te overweldigend waren. Verder zie ik vaak intergenerationeel trauma als oorzaak. Of bijvoorbeeld rouw in het volwassen leven, waar nog onvoldoende mee gedaan is. Dan help ik de oorzaak te vinden.

Dus het korte antwoord is: ja, ik zie zeker een link tussen fysieke en mentale spanning.

#coaching #opstellingen #hypnotherapie #NLP

Foto credits James Allen

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag één keer per maand een inspiratiemail van ‘Met Annemieke’