Hier komen je spanningsklachten vandaan

Wij leren door verbanden te leggen. Door situaties of mensen of voorwerpen te vergelijken met iets wat we eerder hebben meegemaakt. Als je nu een pen ziet die je nog niet eerder hebt gezien, weet je dat het een pen is. Als je iemand tegenkomt met een bepaald soort bril, herinnert die persoon je aan je oma. Ons brein vergelijkt nieuwe momenten met alles wat in jouw ‘database’ zit.

𝘎𝘦𝘷𝘰𝘦𝘭𝘦𝘯𝘴
We hebben vooral onze gevoelens opgeslagen in relatie tot situaties, mensen en voorwerpen. Dat betekent dat als je iets tegenkomt wat lijkt op iets wat je eerder hebt ervaren, herinner je je gevoel daarover. Een persoonlijk voorbeeld: Iedere keer als ik op een bepaalde kruising in Utrecht ben, voel ik de spanning van toen ik op de fiets aangereden werd door een man die met de auto door rood reed.

𝘈𝘭𝘴 𝘬𝘪𝘯𝘥
Als kind zijn we tegen allerlei situaties nog niet opgewassen. Zoals een enge film of een eng plaatje, of een uitbrander krijgen. We hebben dan nog niet het vermogen om naar onszelf te kijken en te weten dat we veilig zijn. Of te weten dat het alleen iets zegt over ons gedrag en niet over ons als persoon. Dat levert dus angst en spanning op. Want als kind zijn we afhankelijk van anderen voor onze veiligheid en ons voortbestaan.

𝘉𝘳𝘰𝘯𝘯𝘦𝘯
Alle spannende situaties uit je verleden die hun sporen hebben achtergelaten, zijn potentiële bronnen voor je huidige spanningsklachten.

𝘏𝘰𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘪𝘬 𝘸𝘢𝘵 𝘣𝘪𝘫 𝘮𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘣𝘳𝘰𝘯 𝘪𝘴?
Nu denk je misschien: dat kunnen zoveel dingen zijn. Hoe weet ik wat bij mij de bron is? Ja, dat klopt, dat is nog niet zo gemakkelijk. Maar als je met mij samen op onderzoek uitgaat hoe we je spanningsklachten kunnen verminderen, gebruiken we de wijsheid van je lichaam, systemische inzichten en je onbewuste om de oorzaak of oorzaken van jouw klachten op te sporen.

Wil je meer weten? Stuur me gerust een pb of boek een call met me in. Ik spreek je graag!

#coaching #opstellingen #hypnotherapie #NLP

Foto credits Annoesjka Graaf

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag één keer per maand een inspiratiemail van ‘Met Annemieke’