Complimentjes voor de perfectionist

Mijn coachee T. is nog geen 30. De perfectionist in haar hoofd kwelt haar elke dag. Al veel te lang. En zo erg dat ze heel veel moeite heeft om dingen af te ronden. Want eigenlijk is het nooit goed genoeg. Wat zou ze er veel voor over hebben als dat perfectionisme eens een tikje minder was! Daarom gaan we er samen mee aan de slag. 

Dus ik vraag: “Mogen we praten met de perfectionist?”  
” Ja hoor”, zegt T.  
 
En ik vraag haar hoe het klinkt als de perfectionist tegen haar praat.  
“Mijn eigen stem, maar dan dreigend.”  
“En heb je er ook een plaatje bij?” 
 
Ze is verbaasd dat ze ook een beeld heeft van die stem in haar hoofd. De stem komt van zo’n ouderwetse lerares. Je kent ze wel: zo’n strenge vrouw, helemaal in het zwart gekleed en het haar strak naar achteren en een donkere bril. Met de liniaal in haar ene hand, slaand op haar andere. Dus als het niet goed is, zwaait er wat! 

Als ik mijn coachee vraag de perfectionist te bedanken, kijkt ze me meewarig aan. Ze wil gewoon dat die stem weggaat. Hoezo zou ze haar bedanken? Ik stel haar voor om het toch te doen, en te kijken wat er gebeurt. Een perfectionist heeft immers ook een goede kant: als je dingen perfect moet doen zoals je medicijnen nemen of op tijd komen om het vliegtuig te halen.  
 
T. zegt tegen de stem: “Dankjewel dat je er bent, voor de goede dingen die je voor me doet.” De stem van de perfectionist verzacht al wat, en is verbaasd over deze aandacht en dit compliment. 

Dan stelt T. de vraag aan de stem of ze wat meer naar de achtergrond wil als het niet nodig is om iets perfect te doen. Dat wil de stem wel. Dus ze hoeft niet helemaal te verdwijnen. 

Toen ik deze coachee een paar weken later weer sprak, was ze nog steeds verbaasd over het effect van deze oefening. Ze was natuurlijk nog steeds wel nauwkeurig, maar niet meer zo obsessief als eerst. Het had een behoorlijke verlichting opgeleverd! 

Zit jouw perfectionisme jou ook in de weg? En wil je daar samen met mij mee aan de slag? Mail me gerust voor het maken van een afspraak via mailen@metannemieke.com of stuur me een bericht. Ik kijk er naar uit!  

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag één keer per maand een inspiratiemail van ‘Met Annemieke’