Ik kan er beter niet zijn

‘Ik kan er beter niet zijn.’ Beter niet op deze wereld zijn dus… Dat is een heftige gedachte. Vele jaren heb ik dat gedacht. De eerste tientallen jaren van mijn leven was ik me hier niet van bewust. Daarna wel: ik ontkende mijn eigen bestaansrecht. En ik kan je vertellen dat je daar niet vrolijk van wordt. Integendeel! Het heeft me depressief gemaakt. Gelukkig ben ik me inmiddels wél bewust van mijn waarde door een NLP oefening, waarin ik definitief afscheid heb genomen van deze overtuiging.

𝗛𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻𝗯𝗮𝗮𝗿?
Regelmatig kom ik coachees tegen die ook dit soort overtuigingen hebben:
* Ik ben het niet waard om hier te zijn
* Er is geen plek voor mij
* Ik mag er niet zijn
* Ik hoor er niet bij
* Ik heb geen bestaansrecht
* Ik besta niet
* Ik doe er niet toe

Of een andere vorm ervan…
Herkenbaar voor jou?

𝗔𝗹𝗹𝗲𝗿𝗱𝗶𝗲𝗽𝘀𝘁𝗲 𝗯𝗲𝗹𝗲𝗺𝗺𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻
Dit zijn de aller- allerdiepste belemmerende overtuigingen die je kunt hebben. Hiermee vergeleken is ‘Ik ben niet goed genoeg’ nog een ‘vriendelijke’ overtuiging… Dat betekent dus ook dat die belemmerende overtuiging op alle vlakken van je leven invloed heeft. Op je zelfbeeld, je relaties, je werk, je vrije tijd. Op hoe je je leven leeft, op de liefde, je tijdsbesteding en je geld.

𝗚𝗲𝗲𝗻 𝘇𝗶𝗻…
Meestal zijn ook gedachten zoals ‘Ik ben waardeloos’ ‘Ik ben alleen tot last’ en ‘Er zit niemand op mij te wachten’ hiermee verbonden. En natuurlijk voel je je dan somber, waardeloos, pessimistisch en nutteloos, als zo’n overtuiging je uitgangspunt is. Wat heeft het leven dan voor zin?

𝗕𝗲𝘄𝗶𝗷𝘇𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗽𝗿𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻
Mensen die zelf niet voelen dat ze er gewoon mogen zijn, gaan dat vaak onbewust op andere manieren proberen te bewijzen. Soms gaan ze (extra veel) voor anderen zorgen. En gaan daarbij vaak ver over hun eigen grenzen heen. Soms zijn ze bezig met (extra hard) presteren. Bijvoorbeeld op werkgebied of in de sport: als middel om hun bestaansrecht te voelen. Daarnaast presteren ze vaak op een gebied dat niet echt bij hen past. Want ze zijn het – volgens hen – niet waard om naar zichzelf te luisteren.

𝗨𝗶𝘁𝗽𝘂𝘁𝘁𝗲𝗻𝗱
Je leven op deze manier leven is vaak heel uitputtend, want het levert uiteindelijk ook geen resultaat op. Want nog steeds, ondanks al het harde werken, voel je nog steeds geen bestaansrecht. En voel je je nog steeds niet gelukkig en vervuld…

𝗠𝗼𝗲𝗶𝘁𝗲 𝗺𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗻𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻
Want in zo’n leven is vaak nauwelijks plek voor blijheid, genieten, moeiteloosheid en levensvreugde. Deze mensen volgen hun dromen niet. Want als je zelf geen bestaansrecht hebt, hebben je dromen dat ook niet.

Je bent uniek! 
Als je dit herkent, wil ik dit tegen je zeggen. Alleen al het bijzondere feit dat je uniek bent (er is er maar één zoals jij!) en op de wereld bent gezet door juist jóuw ouders, betekent dat ook JIJ het recht hebt om er te zijn. Sterker nog: je bent nodig. Je zou gemist worden als je er niet was.

Weten en voelen  
En als je dit verstandelijk wel weet, en dit bestaansrecht daarnaast ook in iedere vezel van je lijf wil vóelen, laat het me weten. Dan help ik je daarbij, want je kunt deze overtuiging echt veranderen! Neem gerust contact met me op.

#coaching #hypnotherapie #NLP #opstellingen

inspiratie

inspiratie mail

Ja! Ik ontvang graag één keer per maand een inspiratiemail van ‘Met Annemieke’